22 april – Erfgoeddag – Wandel mee door Leefdaal

Ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseert de Erfgoedkamer op 22 april ‘Wandel en kies’, een erfgoedwandeling in Leefdaal. Tijdens de wandeling zal niet enkel aandacht worden besteed aan de monumenten, maar ook aan het landschap als erfgoed.

De wandeling begint aan de Sint-Lambertuskerk in Leefdaal met een korte rondleiding in de kerk. Via de Voervallei gaat het dan naar de Sint-Veronakapel voor een bezoek aan de site van en een rondleiding in de kapel. Onderweg wordt de aandacht ook even gevestigd op het Kasteel de Liedekerke en de Vroenhoeve. De plateaurest tussen Voer en Dijle met zijn weids panorama leent zich tot een aangename terugtocht naar de kerk van Leefdaal.

Onderweg zijn in het landschap heel wat interessante elementen het bekijken en het overwegen waard, zoals onder meer de gekanaliseerde en meanderende Voer, bronnen en waterwinning, droge delle (dal) met vloedgracht en wachtbekken, erosiegevoelig akkerland en holle wegen, …

  • Vertrek: om 14 uur aan de kerk van Leefdaal
  • Afstand: ca. 4,5 km
  • Goede wandelschoenen gewenst, zeker bij of na regenachtig weer
  • Gids: Jan Jansen

Meanderende Voer tussen kerk en kasteel (foto Jan Jansen)

Holle weg Korbeekstraat richting plateau (foto Jan Jansen)

Sint-Veronakapel (foto Wouter Hagens)