CONCERT 27 MEI

Ann De Lentacker, titularis van het Lambert-Corneille Van Peteghemorgel geeft een mooi en gavarieerd concert in de Sint-Pieterskerk van Bertem op zondag 27 mei om 15 uur. Onder haar leiding vertolkt het kamerkoor Orlando polyfonische werken uit de 15’de en 16’de eeuw. Het Leuvens Mannenkoor brengt stemmige Gregoriaanse gezangen en als afwisseling zal Ann De Lentacker stukjes orgelmuziek ten gehore brengen.

Zoals elk jaar sluit het Leuvense Kamerkoor Orlando het werkjaar af met een concert. Het koor bestaat al bijna 30 jaar en verenigt een twintigtal liefhebbers van 16de eeuwse polyfonie, niet toevallig een periode waarin Vlaamse muzikanten, componisten en kapelmeesters het mooie weer maakten in Europa.
Dit programma wil illustreren hoe de middeleeuwse Gregoriaanse muziek de Vlaamse polyfonisten heeft beïnvloed. Tijdens het concert van 27 mei krijgt u hiervan mooie voorbeelden te horen van Orlandus Lassus, Pierre de la Rue en Mattheus Pipelare.
De Gregoriaanse thema’s waarop de polyfonisten voortbouwden, worden tussen de meerstemmige koorzang gebracht door het Gregoriaans Koor van Leuven. Dit koor bestaat al sinds 1980 en ze hebben sinds die tijd constant geijverd voor het bewaren en herwaarderen van het gregoriaans in de liturgie. Onder de inspirerende leiding van hun stichter Frans Mariman (+) lieten ze de schoonheid en de rijkdom van deze muziek ervaren bij vele zangers en toehoorders. De huidige dirigent Peter Canniere zet deze lijn verder bij talrijke liturgische vieringen en concerten.
Ter afwisseling tussen al die vocale pracht krijgen we van dirigente Ann De Lentacker enkele instrumentale fragmenten uit de bundel “Fiori Musicali” (1635) van Girolamo Frescobaldi. Ann zal die uitvoeren op het historische Van Peteghem-orgel dat enkele jaren geleden volledig gerestaureerd werd. De befaamde Gentse orgelbouwer Lambert Van Peteghem maakte het instrument in 1829.
En ook de locatie van dit concert is historisch: de Sint-Pieterskerk in Bertem is een prachtig voorbeeld van de Maasromaanse bouwstijl uit de 11de eeuw.
Dit concert gaat door op zondag 27 mei om 15u. in de Sint Pieterskerk, Groenendaalstraat 27, 3060 Bertem
Toegang: 12 €
In voorverkoop: 10 € via het mailadres karel.devijver@skynet.be)
Gratis tot 12 jaar