ERFGOEDDAG: GRATIS TOEGANG EN ACTIVITEITEN M – MUSEUM LEUVEN 28.04.19

Op zondag 28 april zwaait M zijn deuren opnieuw open voor Erfgoeddag! Dan bezoek je het museum niet alleen gratis, we hebben ook enkele activiteiten voor je in petto. Zo kan je aansluiten bij een rondleiding over ambachten in de M-collectie, een presentatie bijwonen over de restauratie van de Sint-Pieterskerk, of een virtuele tourvolgen via de M-app. Het centrale thema van deze 19de editie? Ambachten en vakmanschap.

‘Ambachten en vakmanschap’ is een thema dat onlosmakelijk verboden is aan M. De collectie van M telt meer dan 52.000 werken; een unieke rijkdom aan schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst, zilverwerk en nog véél meer. Maar al die pracht is er ook maar dankzij het minutieuze werk van een schilder, beeldhouwer, glasblazer of zilversmid. Tijdens Erfgoeddag brengen we hulde aan hun vakmanschap en zoomen we dieper in op het werk en de kennis van deze (en andere) makers.

Presentatie restauratie Sint-Pieterskerk

©Tina Cuyt

De Sint-Pieterskerk, waarvan de indrukwekkende kooromgang al sinds 2009 deel uitmaakt van het museum, bevindt zich momenteel in de laatste fase van haar twintigjarige restauratie. Niet alleen de vele kunstwerken in de kerk getuigen van vakmanschap, ook hele restauratieproject zelf is per definitie vakwerk. Tijdens een presentatie in M zoomt een restaurateur in op het verleden, het heden en de toekomst van dit iconisch Leuvens bouwwerk. Je komt er alles te weten over het restauratieproces en krijgt een vooruitblik van hoe je de kerk en haar vele kunstschatten binnenkort zal kunnen beleven.

Praktisch

  • 11:00 – 12:00
  • Zonder reservatie
  • Locatie: M

Rondleiding ‘Ambachten in de M-collectie’

©Wim Storme

Tijdens Erfgoeddag laten we M vanuit een andere hoek zien. Het museum bewaart een enorme verzameling kunstwerken en andere objecten die het trotse werk zijn van rasechte vakmensen en ambachtslui. Vanuit hun expertise in eeuwenoud vakmanschap vertellen Marjan Debaene (Diensthoofd collecties) en Ko Goubert (Collectieregistrator) je tijdens deze rondleiding graag meer over de rol van ambachtslui in de kunsten.

Praktisch

  • Rondleiding voormiddag: 11:00 – 12:30
    Rondleiding namiddag: 14:00 – 15:30
  • Inschrijven verplicht vóór 26.04 op https://www.mleuven.be/nl/Erfgoeddag/
  • Locatie: M