Levensmomenten

Doopsel – Eerste Communie – Vormsel

Wie graag deel wil uitmaken van de grote groep mensen die leven naar het voorbeeld van Jezus, kan christen worden. Hoe doe je dat? Voor kinderen gebeurt dat in drie stappen: doopsel, eerste communie en vormsel. We noemen deze  sacramenten.

 • Doopsel
  Van in het begin van het christendom worden mensen gedoopt, waarbij de onderdompeling in water symbool staat voor een nieuw begin. Vandaag dompelen we de kinderen niet meer onder, maar gieten we een beetje water over het hoofd van de dopeling. Vervolgens wordt het kindje ook gezalfd met olie.
  meer info
 • Eerste Communie
  Wanneer kinderen oud genoeg zijn om zich bewust te zijn van wat ze doen, kunnen kinderen hun eerste communie doen. Kleine kinderen mogen immers nog niet volledig deelnemen aan de eucharistie: ze krijgen nog geen hostie. In het eerste of tweede leerjaar worden de kinderen hier dan op voorbereid en krijgen ze hun eerste hostie in een feestelijke viering.
  meer info
 • Vormsel
  Op het einde van de lagere school ronden de kinderen hun initiatie in het christelijke geloof af met het vormsel. Met dit sacrament bevestigen de kinderen hun doopsel. Waar het bij het doopsel nog de ouders zijn die de keuze maken voor hun kind, zijn het nu de kinderen zelf die stappen zetten in hun groei als christen. Na de voorbereidende catechese worden de kinderen gezalfd in een plechtige viering.
  meer info

Kring 13+

Huwelijk

Overlijden


Berichten over “levensmomenten”